Tännepäin kaupan tekkoon! Täällä on kippoa, kappoa, huppua, huntua ja pompan nappia. Tilkkuu, talkkuu paimene salkkuu, pienii palasii, paijan alasii, pottii, vattii, pikkukuppii, kukkopillii, savivattii, porslinkuppii!
— Kylien Kolari -näytelmä
Kolarin kirkonkylä
Kun raja vedettiin Tornio-Muonionjokeen markkinapaikka siirtyi Ruotsin puolelle Köngäseen, ja perinne jatkuu tänäkin päivänä Pajalan heinäkuisten suurmarkkinoiden muodossa. Kolarinsaaren markkinapaikalle rakennettiin kuutionmallinen hirsikirkko vuosina 1818—1819. Museoviraston suojelemaa ja alkuperäisessä asussaan säilytettyä nähtävyyttä pääsee ihailemaan sisäpuolelta esimerkiksi jouluaattona, jolloin kuntalaiset kokoontuvat lämmittämättömään kirkkoon kynttilänvalossa pidettävään jouluhartauteen. Kesäisin hyvästä akustiikasta tunnetussa kirkossa järjestetään konsertteja, lauluiltoja ja muita seurakunnan tapahtumia.
Kolarin kyläyhdistys on rakentanut kirkon lähiympäristöön kulttuuripolun, jonka varrella kulkija oppii peräpohjolaisesta elämäntavasta, esimerkiksi tulvaniittyjen viljelystä. Polku lähtee uimarannalta, jonne kolarilaiset kokoontuvat uimaan niinä harvoina hellepäivinä, mitä Lapin kesään mahtuu. Toiselta puolen saareen johtavaa Siltatietä alkaa niin ikään lapsiperheille sopiva Lukkarinvainion luontopolku, jonka varrella on myös tulistelupaikka.
Lohensoutajia voi kirkonkylän rannoilla bongata kesäisin kaikkina vuorokaudenaikoina, ja jos lohta ei onnistu Väylän rannoilta bongaamaan, sen löytää jokirannan Myllyojan puistosta puisena veistoksena. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna lohensoutajat soutavat lohta kilpaa vuorokauden ajan. Samaan aikaan kulttuurinnälkäisille on tarjolla kovatasoista ohjelmaa ja näyttelyitä sekä markkinahumua kaikenikäisille.
Kolarin kirkonkylä tarjoaa hyvät mahdollisuudet reippailuun ja liikkumiseen. Koivun veljesten mukaan nimetty jäähalli, jalkapallokenttä ja Teuranlenkin hiihtolatu löytyvät koulujen läheisyydestä. Hiihtolatu on nimetty kolarilaisen olympiavoittajan Pertti Teurajärven mukaan. Hänet voi bongata kiertämässä nimikkolatuaan. Ladun varrella on myös Ahmankolon laavu, joka on saanut nimensä Teurajärven, Ylläksen ahman, lempinimestä.
Kirkonkylässä sijaitsee Suomen pohjoisin rautatieasema. Kylästä löytyy myös kunnan hallinto, ja kaikki kunnan nuoret käyvät siellä koulunsa 13-vuotiaasta eteenpäin.