Hannukainen

Hannukaisen kylä sijaitsee Ylläksentien varrella, puolivälissä Äkäslompoloa ja Äkäsjokisuuta. Kylässä asuu vakituisesti muutamia kymmeniä ihmisiä, mutta alueella on runsaasti mökkejä ja osa-aikaista asutusta. Hannukaisen alueelta löytyy useita hienoja luontokohteita, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Nainen katselee alas Kuerjoelle kauniissa syksyisessä maisemassa.

Äkäsjoki virtaa Hannukaisen vierusta kohti Äkäsjokisuuta ja edelleen Muonionjokeen. Se on suosittu melonta- ja kalastuskohde, jonka varrella avautuvat upeat maisemat tuntureille. Jokea voi meloa vaikka Äkäslompolosta aina Ruotsin rajalle saakka.

Pienempi Kuerjoki laskee Äkäsjokeen Hannukaisen yläpuolella. Sen varrella sijaitsevat Kuerjoen linkat eli kaksi vesiputousta. Kuerlinkat ovat runsasvetisiä etenkin loppukeväästä ja alkukesästä, mutta kokemisen arvoisia mihin vuodenaikaan tahansa.

Aivan Hannukaisen kylän kupeessa sijaitsee myös pieni ja kirkasvetinen Saivojärvi. Se tarjoaa vilvoittavan pulahduksen tai rauhallisen taukopaikan matkailijalle.

Hannukaisesta erkanee tie kohti hyvin vaikuttavaa luontokohdetta, Pakasaivoa. Pakasaivo on syvä, kallioiden ympäröimä rotkojärvi, jota muinaiset saamelaiset pitivät pyhänä. Järven uskottiin olevan kaksipohjainen, ja pinnan alla piili tuonpuoleinen maailma.

Nykyisin tiedetään, että järvessä todella on kaksi erillistä vesikerrosta. Ylempi on tavallista järvivettä ja alempi kerros taas on rikkipitoista ja lähes liikkumatonta. Pakasaivon läheisyydessä sijaitsee myös Kirkkopahta, vanha saamelaisten uhripaikka ja pyhä kivi.

Pakasaivo sijaitsee Muonion puolella, mutta helpoin reitti perille kulkee juuri Hannukaisesta. Ylläksentieltä on opasteet Pakasaivon parkkipaikalle. Perille pääsee polkua pitkin, ja siellä on laavu sekä nuotiopaikka.

Paikan tunnelma on vaikuttava ja sen koettua on helppo ymmärtää miksi muinaiset asukkaat ovat pitäneet paikkaa pyhänä.

Kuva Pakasaivolta

Hannukaisen lähistöllä kohoaa jylhä, erämaisen rauhallinen Kiuaskero. Kerolla ei ole merkattuja retkeilyreittejä, mutta huipulle nouseminen palkitsee avarilla maisemilla. Kiuaskero on myös osa Struven ketjua, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.