Ylläsjärvi

Elsa-Maria Kaulasen Kolarin kartta, kohdistettu Ylläsjärvi

"Kuoleva kylä ei sähköja tarvitse, todettiin Felix Ylläsjärvelle 1960-luvulla, kun hän kävi Kolarin Sähkön kokouksessa Äkäslompolossa. - Ei niin, näkkee niitä vekseleitä allekirjoittaa kynttilänvalossakin, Felix vastasi.”

— Ylläsjärveläisten kertomaa

Ylläsjärven kylä ilmakuva

Tarinaa Ylläsjärvestä

Sähkön saapumisen jälkeen tämä “kuoleva kylä” on kasvanut ja vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Kolarin vilkkaimmista matkailukylistä.

Ylläksen ensimmäinen turisti, kauppias Nylander Oulusta, tuli Ylläsjärvelle 1930-luvun alussa. Kyläläiset ihmettelivät, kun Nylanderit kiipesivät vapaaehtoisesti tunturiin. “Aikuiset ihmiset, tyyräähmään mäkeä”. Nylanderin sukset ovat vielä tallessa Niemen talossa joka on kylän toiseksi vanhin talo.

Ylläsjärvi kalastusta

Nykyään Ylläsjärven kylä on portti tuntureille ja kansallispuistoon, ja kylän kautta kulkee paljon ihmisiä Kittilään, Kolariin ja Jauhojärven kautta myös Rovaniemelle. Näkymä ylläsjärveltä kohti massiivista Yllästunturia on sykähdyttävä. Ylläs syntyi pari miljardia vuotta sitten mannerlaattojen törmätessä toisiinsa. Silloinen vuori kohosi jopa tuhansien metrien korkeuteen.

Karjalan liiton majan eli nykyisen Ylläsjärven Tunturihotellin rakentaminen vuonna 1968 oli yksi merkittävimmistä hetkistä Ylläksen matkailun kehityksessä. Karjalan liitto etsi tonttia Lapista lehti-ilmoituksella ja miehet lähtivät katsomaan Ylläsjärveltä ilmoitettua tonttia 1960-luvun lopulla. Auton rengas meni rikki nykyisen Tunturihotellin kohdalla ja miehet hakivat apua lähimmästä talosta. Illan kuluessa selvisi, että tontti sijaitsi juuri tuon kyseisen talon naapurissa. Talon omistajat Hannes ja Sirkka Kurtakko lahjoittivat tontin Karjalan liitolle.

Toinen merkkipaalu olivat Ylläksen hiihtäjien hiihtokilpailut. Hiihtoseura ja sen särmikäs puheenjohtaja Aukusti Lämsä vaikuttivat osaltaan tunturikeskuksen kehitykseen ja hissien rakentamiseen. Ylläsjärvi onkin tullut tunnetuksi hiihtokilpailuistaan ja talkoohengestä.

1980-luvun lopulla rakennettiin Palovaaraan hotelli Ylläsrinne sekä iso mökkialue, jossa Hiihtokeskus Iso-Ylläs oli vahvasti mukana. Siitä lähti voimakkaampi mökkirakentamisen kasvu. Uusia yrityksiä syntyi, ja kylä kasvoi niin kuin se kasvaa edelleen.

Lasten olympialaiset Ylläsjärvellä

Ylläsjärven kylä on perustettu 1771, mutta siellä on kalastettu jo ennen asutusta. Ylläsjärvi tunnetaan sopuisana kylänä ja tarvittaessa talkoohenkeä löytyy vaikkapa leikkipuiston rakentamiseksi kyläläisten ja matkailijoiden iloksi.

Ylläsjärvi levittäytyy kahden kunnan alueelle Kittilän Möykkyseen ja Kolariin. Vuonna 2017 kylä sai oman hirsikoulunsa. Päiväkoti kasvavaan kylään rakennettiin jo muutama vuosi aiemmin. Matkailun ansiosta Ylläsjärvellä on kokoaan isomman kylän palvelut.

Savut 300
asukkaat 350
Yllästunturi

yllasjarvenkylayhdistys@gmail.com