Kurtakko

Elsa-Maria Kaulasen Kolarin kartta, kohdistettu Kurtakko

“Mukavien ja rauhallisten ihmisten kylä.”

—Kyläläisten kertomaa

Juttuja Kurtakosta

Näin kuvaili kyläläinen Linnea Huutola kotikyläänsä, kun jälleen yksi kurtakkolaisten talkooponnistus, Rantaherkon laavu, valmistui keskelle kylää syksyllä 2017. Isot talkootyöt rytmittävät kyläläisten elämää: Välillä eletään hiljaiseloa. Sitten koko kylä on mukana katuvalojen, Kuttuuripäivien tai Kurtakon ravien tekemisessä.

Hyväntuulisista kesäraveistaan tunnettu kylä levittäytyy Kurtakkojärven rannalle ja Teuravuoman aapasuon laidalle. Kylä on ollut tunnettu maa- ja metsätaloudestaan, joka edelleen maalaa maisemaa järven, metsien ja suon sekä horisontissa kohoavan Yllästunturin kanssa. Kyläläiset ovat viime vuosina nähneet vaivaa matalan järven kunnostamiseksi.

Kurtakon Rantaherkko laavu

Ompa Kurtakossa ollut oma ratsuväkikin, ainakin hyvin sepitetty hätävale sellaisesta:

1900-luvun alun suuret tukkisavotat olivat osa Kurtakonkin historiaa. Sotavoimien varvarit kiersivät savotoilla etsimässä palvelustaan pakoilevia nuorukaisia. Yksi epäilty löytyi Kurtakon seudun savottapaikalta ja häneltä kyseltiin, miten asepalvelus on suoritettu. “On toki,” mies vastasi. “No, missä olet palvellut?” kuului jatkokysymys. “Kurtakon ratsuväessä.” Tarina kertoo, että tällä selityksellä mies vältti asepalveluksen, ja työ savotassa sai jatkua.

Ilmakuva Kurtakon raviradasta

Kurtakon hirsikoulu on Kolarin ainoa Lapin sodassa polttamatta jäänyt koulurakennus. Koulunkäynti rakennuksessa päättyi vuonna 2017, kun kunta rakennutti uuden koulun lähemmäs Ylläsjärvelle, jossa valtaosa koululaisista asuu. Koulu myytiin uusille omistajille keväällä 2019.

Telatiellä kurtakon vanha navetta ja laavu

Kurtakko on portti Euroopan suurimmalle aapasuolle ja historialliselle kylienväliselle Telatielle. Pitkospuureitti rakennettiin vuonna 1878 Kurtakon ja Venejärven kylien väliseksi postinkanto- ja kulkureitiksi. 11 kilometrin pitkospuureitin rahoitti Venäjän keisarillinen senaatti. Sittemmin reittiä on korjattu 1930-luvulla, 2000-luvulla ja jälleen 2010-luvun lopulla.

Nykypäivän retkeilijä voi kulkea 14 kilometrin mittaisen polun Kurtakosta Teurajärvelle, yhdeksän kilometrin taipaleen Venejärvelle tai piipahtaa Kurtakosta koko perheelle sopivalle päiväretkelle vanhan kesänavetan pihapiiriin rakennetulle taukopaikalle. Kurtakko sijoittuu Kolarin moottorikelkkareitistön varrelle, ja kyläläisten laavu palvelee talvisin kelkkailijoiden tulistelupaikkana.

savuja 50
asukkaita 133
telatie
ratsuväki
ravirata