Sieppijärvi

Elsa-Maria Kaulasen Kolarin kartta, kohdistettu Sieppijärvi

- Lyö päähän, lyö jumalanviljaa päähän! keihäsmies karjui. Heikki kohotti taas kirveensä. Ukon huulet vaan pelosta poimusivat ja roikkuvat housut lepattivat, kun hän olan takaa vetäisi kirveellään ja hotaisi - Salkon keihään varren poikki. - Sinä perkele, tappelet kontion puolesta! noitui Pääkön ukko. Sillä peto pääsi taas irti.

—Samuli Paulaharjun Vanhaa Lappia ja Peräpohjolaa, tarina vanhasta sieppijärveläisestä karhunkaadosta.

Sieppijärven tarina

Kolmepäiväinen taistelu karhua vastaan päättyi monien koomisten käänteiden jälkeen sieppijärveläisten pistevoitoksi, mutta ilman vammoja ei karhua käsipelillä kaadettu.

“Kauan saivatkin ukot sairastella, varsinkin Satan Salmo, joka puujalalla ja kainalosauvoissa sai kopsutella koko talven. Ruotsin puolen maatohtorit, jalkansa palelluttanut, kontaten kulkeva Lahden äijä sekä Kirkkomäen mamma, hoitelivat ukkojen haavoja. Flintan Maijaa, ”mahotonta tohtoria”, myöskin käytettiin apua antamassa. Vasta keväällä Satan ukko kykeni omin jaloin liikkumaan.” päättää Paulaharju kertomustaan.

Sieppijärven kirkko

Sieppijärven kylän ajanlaskun alkuna voidaan pitää hetkeä kun Sieppiäijä 400 vuotta sitten etsiessään hyviä kalastus- ja metsästysmaita saapui Sieppuvaaran ja Käkivaaran välimaastoon. Silloin äijä tajusi tulleensa kotiin. Sieppijärven kaunis kylä on se jälkeen kasvanut ja vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kolarin suurimmista kylistä.

Historiasta kiinnostunut löytää Sieppijärveltä Kolarin kotiseutumuseon, jonka päärakennus Pääkön pirtti on niitä harvoja Sieppijärven taloja, joita ei Lapin sodassa poltettu. Kotiseutumuseossa voit käydä katsomassa miten ennen elettiin ja selvittiin.

Sieppijärven kylästä löydät myös perinteikkään hiihtoseuran Sieppijärven SISUn urheilutaloineen. Kolarilaisen hiihtourheilun merkittävä taustavaikuttaja oli Iivarin Antti Sieppijärveltä, joka antaumuksella kannusti ja kaikin tavoin avusti nuoria hiihtäjä, kuten olympiavoittajaksi asti ponnistanutta Pertti Teurajärveä.

Sieppijärven kylttitalkoot

Sieppijärven asukkaat ovat aktiivisia kylätoimijoita ja aurinkoisena kesäpäivänä kylän uimarannalla käy vilske. Kyläläisiä ja matkailijoita palvelevat kaksi  kyläkauppaa ja kahvila. Vanhojen koulujen kainalossa seisoo uusi kyläkoulu ja kivenheiton päässä siitä Kaj Englundin suunnittelema, vuonna 1956 valmistunut kirkko.

Valtatie 21/E8:n varrella sijaitseva Sieppijärvi toimi aikaisemmin Kolarin kuntakeskuksena. Käkilavan tanssit ja juhannusjuhlat olivat aikansa vauhdikkaimpia sieppijärveläisiä tapahtumia.

Sieppijärven meänkota

Sieppijärveltä lähtee Lappeaan päättyvä, 20,4 km mittainen Laestadiuspolku, jota myöten aikanaan kirkkokansa vaelsi Pajalaan kuuntelemaan Lars Levi Laestadiusta. Reitti toimi myös tärkeänä heinätienä lähistön suoniityille. Kyläyhdistys entisöi reitin vuonna 2003, ja reitin varteen on rakennettu laavuja ja tulipaikkoja sekä laavukirkko. Laavukirkon viereen on noussut kyläyhdistyksen rakentamana myös suuri Meän kota, joka toimii kylätapahtumien keskipisteenä. Kotaa voi vuokrata tapahtumiin nimellistä korvausta vastaan. Kyläläiset ovat talkoilleet kylälleen frisbeegolf radan ja valokuituverkon.

Savuja 205
asukkaita 432
kotiseutumuseo
Laestadius-polku 20,4 km
meän kota
laavukirkko