Kylien Kolari logo

Siepin-Pekan taikamänty oli sekä siunaus, että kirous Venejärvellä. Lavatansseissa juotiin ja tapeltiin. Erakko-Eemelin tulikivenkatkuiset saarnat saivat lapset pelkäämään. Jos törmäät ulkomaille muuttaneeseen lappilaiseen, hän on luultavasti Nuottavaarasta.

Tarinallinen Kylämatkailu Kolarissa vie sinut Yllästunturin tuhansia metrejä korkealta huipulta aina Lappean suurkaupunkiin, kolarilaiseen perimätietoon ja lappilaiseen värikynään tukeutuen.

tarinallinen kylämatkailu kolarissa

Hurjimmat tarinat, mielenkiintoiset faktat ja legendat Kolarin kylistä. Muista kuitenkin, että näyttöpäätte voi antaa sinulle vain ripauksen totuudesta, on siis parempi käydä kokemassa Kylien Kolari kaikkia aisteja käyttäen, paikan päällä.

Nuottavaara, Pasmajärvi, Venejärvi, Vaattojärvi, Ruokojärvi, Taapajärvi, Juustovaara, Sieppijärven lännellä Lappean kaupunki. Pohjosessa Teuravuoman aapaa. Kirkonkyllää tietekki mainoa täytyy sitä vanhaa Jokijalkaa Pohjasenvaarasta Kolahriin ko laskee siitä se pohjoskunta alkaa..

-Kylien Kolarin jenkka
säv.san. ja sov.
K.Kaulanen & J.Vaattovaara
Ilmakuva Kolarin kirkonkylältä, kuvassa väylä ja saaren vanha kirkko
KOLARI KIRKONKYLÄ
Kuva väylästä, kuvattuna Saarenputaan rannasta.
SAARENPUDAS
Kuva väylältä äkäsjokisuulta
ÄKÄSJOKISUU
Ilmakuva Lappeasta, Torinonjoen ja Muoniojoen yhtymäkohdasta
LAPPEA
Kuva väylältä, joessa menee lohensoutuvene
VÄYLÄNPÄÄ & KALLIONIEMI
Kuva Naamijoelta Koivumaasta, kuvassa veneilijä
KOIVUMAA
Sieppijärven Laestadiouspolun pitkospuut maaruskassa
SIEPPIJÄRVI
Vaattojärven rantapaviljonki
VAATTOJÄRVI
Kuvassa palava vene venejärvellä auringonlaskussa
VENEJÄRVI
Ilmakuva siikajoen myllystä Pasmajärvellä
PASMAJÄRVI
Ilmakuva Nuottajoesta
NUOTTAVAARA
Ilmakuva Ylisestä- ja Alisesta-taapajärvestä
RUOKOJÄRVI & TAAPAjÄRVI
Kuvassa Teurajärveltä salmenpalon kievari
TEURAJÄRVI
Ilmakuva Kurtakkojärvestä
KURTAKKO
Ilmakuva hannukaisesta Äkäsjoelta, horisontissa ylläs
HANNUKAINEN
Ilmakuva Luosujärvestä
LUOSU
Ylläs kuvattuna ylläsjärveltä
YLLÄSJÄRVI
Kuva Äkäslompolon rannalta, taustalla tunturit
ÄKÄSLOMPOLO

Nähtävyydet kolarin kylissä

Lomalle Tirroniemen hiekkarannalle? Miksi istua sisällä, kun voit istua nuotiolla erakko-Heikkisen kämpällä. Unohda trendikuppilat ja mene jo katsomaan Kolarin kotiseutumuseoita. Yövy Pasmajärven myllyllä. Koe yliluonnollinen Kolarinsaaren kirkossa tai Pakasaivolla.

Kylien Kolarin nähtävyydet on tarkkaan harkitusti valittu, komeimmista luonnonmuodostumista, tarinallisiin kohteisiin. Tarinat herättäkööt nähtävyyksissä uusia ulottuvuuksia.

Kuvassa Erakko heikkisen kämppä
ERAKKO HEIKKISEN KÄMPPÄ
Kuvassa nainen seisoo kuerlinkojen kanjonin reunalla ja katselee alempaa Kuerlinkkaa
KUERLINKAT & PAKASAIVO
Kolarin saaren puukirkko
KOLARIN SAAREN PUUKIRKKO
Kuva sieppijärven kotiseutumuseosta
MUSEOT
Lappea jokien risteys
LAPPEAN JOKIEN RISTEYS
Kuvassa mies ja koira seisovat Tirroniemen hiekkarannalla
TIRRONIEMI
Kuva Siepin-Pekan taikamännystä
SIEPIN PEKAN-TAIKAMÄNTY
Aalistunturin palovartianmökki lumisessa iltahämärässä
Aalistunturi

AKTIVITEETIT

Kolari on liikkujan paratiisi. Kolarin kylät on rakennettu tuntureiden, järvien ja niitä yhdistävien jokien läheisyyteen, tämä tarjoaa erinomaiset mahdollisuukset ikimuistoisten päivien viettämiseen.

Ylläs ja Väylänvarren kalastusmatkailu tarjoavat ehdottomasti Kolarin suurimmat Aktiviteettien tarjoajat. Niiden lisäksi muut yrittäjät tarjoavat palveluita ympäri kuntaa. Kylistä löytyy myös kaikille maksuttomia mahdollisuuksia aktiviteettien harjoittamiseen.
Mies meloo iltaruskossa Muonionjoella
MELONTA
Kolarin uimarannat, kuvassa nainen sukeltaa kirkkaassa saivojärvessä
UIMARANNAT
Mies heittää frisbeegolfkiekon koriin
FRISBEEGOLF
REITIT & GEOKÄTKÖT
Kylien Kolari Moottorikelkkailu, kuvassa moottorikelkka
MOOTTORIKELKKAILU
Fishing lapland banneri
FISHING LAPLAND

Kolarin kylien kehittämishanke

Nettisivusto on tehty Kolarin kylien kehittämishankkeessa vuonna 2018. Kehittämishankkeessa on kartoitettu Kolarin historiaa ja kylien identiteettejä, joista on luotu hieno kylien yhteisponnistus: Kolari 150 -teatteriesitys. Näistä tarinoista voi jatkossa ammentaa mitä erilaisimpia tuotteita ja kehittämishankkeessa on muun muassa suunniteltu 11 kylää yhdistävä tarinallinen pyörä- ja vaellusreitti Kolarin kunnan läpi aina Pallas-Yllästunturin kansallispuiston porteille saakka. Majoituspaikkoja reitin varrelta löytyy mm. AirBnB -nettisivuilta. Matkailu on kunnan tärkein elinkeino ja Kolarin kunta tekee töitä kylien kylä- luonto- ja kulttuurimatkailun kehittämiseksi. Hanke on rahoitettu Leader Tunturi-Lappi ry:n kautta EU:n maaseuturahastosta.

Kolarissa on monia eri tapahtumia ympäri vuoden ja parhaiten tietoa niistä löytyy Ylläksen ja Kolarin kunnan yhteisestä tapahtumakalenterista. Kehittämishankkeen aikana on kylille suunniteltu ja toteutettu uusiakin tapahtumia, muun muassa Teuranhiihto, yhteinen kulttuuripäivä Ruotsin Pajalan kunnan kanssa sekä Nuottavaaran kylälle suunnitellut kansainväliset koiravaljakkokilpailut.

Kolarin kylien kehittämishanke logo, Leader tunturilappi logo, Leader logo. Kolarin kunnan slogan, EU:n maaseuturahasto logo